La refotografia consisteix a repetir una fotografia des del mateix lloc deixant un espai de temps entre ambdues imatges.
El projecte pioner d’aquest estil va ser Rephotographic Survey (1977), creat per Mark Klett. Aquest mateix autor, juntament amb Byron Wolfe, van treballar entre el 2007 i el 2011 en el projecte Reconstructing the View, amb imatges del Gran Canyó.
Un altre gran exemple de refotografia és el de Dear Photograph. Un dia del mes de maig del 2011, Taylor Jones, especialista en social media a Ontario, es trobava en una reunió familiar i la seva mare va treure un àlbum de fotos antic. Una de les imatges era del seu germà petit en el dia del seu aniversari. Aquell dia, el germà de Jones també era a casa i estava assegut al lloc exacte on celebrava l’aniversari molts anys abans. Taylor Jones va refotografiar l’escena i la va publicar en un blog que es va convertir en un autèntic fenòmen viral. En només vuit mesos, Dear Photograph ja va ser esdevenir un dels Time magazine’s 10 best sites. Actualment tothom pot enviar una de les seves refotografies familiars, tot i que en reben tantes que només se’n publica una per dia.
A casa nostra, cal destacar la feina d’Arqueologia del Punt de Vista, una associació que desenvolupa projectes d’investigació que analitzen la percepció de l’actualitat a través del’estudi i la recuperació de testimonis, documents i tecnologies de la representació d’èpoques anteriors. Els seus integrants són Ricard Martínez, Natasha Christia, Alex Espinós i Isidre Santacreu. Un dels projectes que va tenir més ressó va ser “Forats de Bala”, format per dues instal·lacions amb dues imatges que Agustí Centelles va fer a Barcelona el 19 i 20 de juliol del 1936, durant la insurrecció militar que desencadenaria la Guerra Civil Espanyola.
En el següent vídeo, Ricard Martínez explica el concepte de refotografia i el projecte “Forats de Bala”.